Водорасловата приказка, наречена АкваСорс

15 август 2020
Водорасловата приказка, наречена АкваСорс

*автор: Ели Хорозова  

 

Било есента на 1994 г. Точно преди 20 години двама водещи английски хомеопати Дейвид Хауъл* и Робърт Дейвидсън решават да споделят знанието си за силата на синьозелените микроводорасли от езерото Кламат със света и основават фирма АкваСорс в Манчестър.

 

Като специалисти с изявена лечебна практика те стигат до заключението, че клетъчният дефицит на важни структурни вещества в човешкия организъм не може да бъде заобиколен. Истинското оздравяване зависи и от набавянето на нужните хранителни елементи -  аминокиселини, минерали, витамини, антиоксиданти и пр, но от естествена храна.

 

В Южен Орегон, където е разположена забележителната екосистема с перлите Кламат и Кратерно езеро (един от 10-тината Национални паркове в САЩ) ги отвежда информацията, получена на Световен конгрес по хранене. Двама харвардски учени - братята Дарил и Виктор Колман, ангажирани с правилното хранене на надарени деца, астронавти и американски президенти, са първите научни изследователи в САЩ, които припознават водораслите като безценен лесно усвоим хранителен източник.

Още през 1976 г те започват систематично да експериментират с водорасли, отглеждани в изкуствени условия. Колман обаче „не е доволен от резултатите, тъй като целулозната клетъчна стена на ядливите видове е причина за трудното им асимилиране.”**

 

В същото време жителите на градчето под езерото Кламат – Кламат фолс, решават да изчистят своята непосредствена водна даденост от зелените маси в нея, за да развиват туризъм и така популярните в Северна Америка - водни спортове. Инициативен комитет от първите жители на Кламат фолс обявяват доброволно облагане на населението за набиране на финансови средства. Забравила съм точната сума на фонда, но ставаше дума за поне 6 цифрено число – всички местни хора подкрепят идеята. Тъй като езерото Кламат е изключително плитко, макар и огромно, наемат машини и обират масата водорасли, отложена от библейски времена. Вече са готови плановете за атракции и спортна дейност, но за огромно разочарование само след 2 дни Кламат е отново като супа. Никой не е изследвал преди това колонията от водорасли и не е известно, както казва назначеният доста по-късно от американското правителство учен д-р Уйлям Бари „че водораслите се размножават бързо, като по този начин цялата популация се удвоява на всеки 20 минути!” Парите и огромната вложена човешка енергия потъват, но предприемчив местен адвокат прочита за опитите на братята Колман и изпраща в Харвард варел с кламатски води и водорасли.

 

Колман са впечатлени от богатството на естествени хранителни вещества, съдържащи се в дивите Aphanizomenon-flos-aquae (съкратено AFA), многократно превишаващи хранителната стойност на изкуствено отглежданите и решават да преместят своята дейност на самото езеро. Според  д-р Бари почистването на езерото и събирането на реколтата от водорасли е допринесла само положителен ефект. В началото Дарил и Виктор опъват мрежи на изхода, където се отича езерото и потегля към Тихи океан като река Кламат - създават нещо като сито за улавяне на водораслите. В продължение на 6 години те разработват метод за прибиране на реколтата от синьозелените AFA и тяхното преработване, „така, че да се запази целостта, както на екологията на езерото, така и на хранителните стойности на самите водорасли.”

 

Изследователите са във възторг – най-после са намерили своята манна небесна. Хората и до днес разказват, доста години след смъртта на Виктор, колко въодушевено и прочувствено той е разказвал за същността на кламатските синьозелени микроводорасли и ролята, която могат да изиграят за здравето. Събирали се тълпи да го  слушат и да се образоват.   

 

Беше изключителна лунна вечер. Артър Спърлинг ни заведе точно на това място, откъдето водораслите тръгнали по света със своята дълга поучителна приказка. Прогресът не се ражда за миг – винаги човешки души влагат своята пионерска енергия, упоритост, постоянство, вяра, сила, за да дадат на поколенията нов отскок в развитието...

 

Малко повече от десетилетие по-късно други двама английски учени и специалисти -Дейвид Хауъл и Робърт Дейвидсън , осъзнават огромния потенциал на тези забележителни растения в началото на хранителната верига, и със своята  популяризаторска и лечебна дейност допринасят за осъзнаването им  като суперхрана. Така се слага началото на истинска революция в осъзнатото хранене като фактор за здраве и сила. Само преди 20 години!

 

_________    

*По това време Дейвид Хауъл е директор и преподавател в колежите за практическа хомеопатия в Лондон, централна Англия и Исландия. А също - известен международен лектор и практикуващ хомеопат. С годините свързват името му с колежите по хомеопатия в Западна Европа. Заедно с колегата му Робърт Дейвидсън те създават първата гама продукти на база синьозелени кламатски водорасли и стават пионери в употребата на тези първични „малки нецъфтящи водни растения” в Европа, в последствие и по целия свят.

**Цитатите са от статията на Дейвид Хауъл „Водораслите – историята на живота или назад към бъдещото”

Здраве без лекарства
6 декември 2019

Програма за здравна профилактика със суперхрани от трите царства в природата (микроводорасли, растения и животни), в комбинация с пробиотици. 

прочети още
Остеопорозата
3 ноември 2019

В продуктът ОСТЕО-ФОРТЕ на АкваСорс се съдържат всички важни за костите вещества за предпазването им от остеопороза и за възстановяването им във възможно най-прецизната форма, доказано с патенти.

прочети още

Когато атопичният дерматит се установи и лекува навреме, тогава се спира т.нар. атопичен марш - преминаването на атопичния дерматит в алергична хрема и в бронхиална астма. Именно тук място имат пробиотиците - да спрат хода на атопичния марш.

прочети още