Глюкозамин

3 ноември 2019
Глюкозамин

Научни доказателства и биологична алтернатива на противовъзпалителните препарати!                                                   

**Споделя Ели Хорозова

 

Младостта на човека се измерва с гъвкавостта на неговите гръбнак и стави по формулата „Ти си на толкова години, на колкото отговарят твоите стави” - Пол Брег

 

Осъзнаваме или не - проблемите и дегенерациите в костната система са най-масовото страдание на човечеството. Още по негови наблюдения само 1 от 150 човека има достатъчно гъвкави стави и гръбнак, а днес с навлизането на компютрите животът се обездвижи значително и безвъзвратно. Опитите да се компенсира с фитнес не винаги са сполучливи, дори обратно – фитнес-пристрастията доведоха до появата на износване в ранна възраст.

 

Здравето, издръжливостта и гъвкавоста на нашия скелет е нещо повече от липса на болест – това определя качеството на живота и степента на свобода.

 

С изучаването и откриването на основните съставки в хрущялната тъкан се отваря път за естествени решения на дефицита им. 

 

Днес ще си говорим за глюкозамин. 

 

Първите пет стриктно проведени двойнослепи проучвания в света показват, че резултатите от употребата дори само на глюкозамин са забележителни! Бързо след приемането му, глюкозаминът достига проблемните места – съединителната тъкан и ставния хрущял, което е доказано от проследяване на маркиран изотоп глюкозамин. 

 

 

ЕТО ОЩЕ НАУЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА:


▲Досега са публикувани над 20 клинични изследвания в Европа, отделно тези в САЩ, които доказват, че прилагането на глюкозамин намалява ендопротезирането при 75% от пациентите.


▲Изследване на италиански учени във Венеция доказва, че глюкозаминът облекчава артритната симптоматика при 80% от хронично болните след 21-ия ден, а видимо подобрение има още на седмия ден! Практически изследването показало, че след 3-тата седмица 25% от пациентите нямат повече симптоми.


▲Според друго проучаване на пациенти с остеоартрит на коляното в Националната ортопедична болница в Манила, Филипините, 80 до 100% от приемащите глюкозамин се подобряват след около 2 седмици.


▲ Особено убедително е проучването на университета в Павиа и научно-изследователските лаборатории „Рота” в Италия, в което участват 80 пациента с артроза – на шията, лумбалната част на гръбнака или с множество ставни болки, приемали по 1500 mg глюкозамин сулфат или плацебо. От приемащите реалния продукт 72% са го оценили като отличен до добър, а 20% след 3-тата седмица повече нямали болки и стягания.


Наблюдението с електронен микроскоп доказало, че промените са съществени и не се дължат на внушение: хрущялът от тазобедрената или колянната стави на пациенти, лекувани с глюкозамин били възстановени до „почти гладка хрущялна повърхност” и само с дискретни белези на остеоартрит.

 

И при други изследвания електронните микроскопи показват, че глюкозаминът атакува причината за болестта и само за 30 дни повредената тъкан регенерира.

 

В началото специалистите са скептични към възможността за регенерация на увреден ставен хрущял, особено когато има доказано рентгенографски стесняване на ставната междина, поради стопяване на хрущяла и приближаване на костите. Някъде преди 20 години започват експериментите с глюкозамин в САЩ. Един от първите специалисти, търсещ биологична алтернатива в ендопротезирането е хирург-ортопед д-р Амал Дас, най-вече заради своя баща-лекар, страдащ от остеоартрит. Д-р Дас прави контролно проучване на глюкозамин-хондроитин при негови пациенти с остеоартрит и тежки нежелани реакции към НСПВС. Резултатите са „изключителни”, доказани с рентген, че комбинацията стимулира растежа на нов хрущял и води до регресия на остеоартрита. Самият д-р Дас казва, че не е вярвал на европейските твърдения за възставяване на хрущялни тъкани. След собственото му изследване той публикува данните и открито заявява: ”Сега трябва да призная, че при някои от моите пациенти видях на рентген нормализиране на ставната междина за около 1 година. Това е неоспоримо доказателство, че се е появил нов ставен хрущял и че уврежданията от болестта се възстановяват.”

 

 

БИОЛОГИЧНА АЛТЕРНАТИВА НА ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИТЕ ПРЕПАРАТИ


Глюкозаминът не влиза във взаимодействие с НСПВП, с аспирин, противовъзпалителни и аналгетични препарати. Обратно, изследванията върху животни показват, че предпазва ставния хрущял от пагубното действие на лекарствата. Добавянето на продукт с глюкозамин може да ви позволи да намалите или спрете лекарствата и НСПВС, които имат доста тежки последици. Според проф. Джеймс Фрайс от Станфордския университет, лекарствата за артрит предизвикват епидемия от кървящи рани. ¼ от употребяващите ги развиват кървящи язви.

Модерната медицина показва, че глюкозаминът трябва да бъде първото средство при появата на проблеми.


Проучвания в Португалия, Германия, Италия и САЩ доказват, че:


▲ Три месечни клинични изследвания на Хондрактив (Chondractiv™) с участието 37 човека с продукта и плацебо – при 73% е намаляла потребността от употребата на НСПВП и подобрена подвижноста. Повторното изследване е потвърдило резултата.

 

▲ При сравнението с масовите НСПВ препарати, резултатите с глюкозамин са еднакви в краткосрочен план, но по-добри в дългосрочен.


▲ Португалско изследване в болница „Св.Йоан” в Опорто с 40 болни от артроза, установява, че успокоението на болката през първите 2 седмици е еднакво с лекарствено третираните, но след 8 седмици, хората приемали глюкозамин има значително подобрение, а при 20% подуването в коляното е изчезнало, което не е постигнато с лекарствата.


▲Друго голямо 9 месечно португалско проучване в цялата страна, в което участват 252 лекари сравнява ефекта от приложението на глюкозамин със други НСПВ средства, включително инжекции с хрущял и витамини при 1500 болни, които не се повлияват от традиционното лечение. Експериментът показва подобрение на състоянието на 95% от участниците. 
• Изводът от това изследване е,че глюкозаминът овладява състоянието на повечето болни от артроза и ги довежда до частично или пълно възстановяване.
• Самият д-р Луиджи Ровати (откривателят на формулата на глюкозамина!) доказва при 329 пациента с остеоартрит, че глюкозаминът е по-добър в лечението, че облекчава болката по-успешно от използваните противовъзпалутелни препарати и няма страничните ефекти на медикаментите.


▲Според проучване в 3 болници в Германия и 1 в Италия, с участието на повече от 200 страдащи, глюкозаминът потиска болката също толкова колкото убопрофенът, но 35% от приемащите лекарството имат странични оплаквания, за разлика от глюкозамина.

 

 ******************************************************

 

Flexibility - гъвкави и подвижни, оптимално здрави стави.

 

Продуктът АкваСорс ФЛЕКСИБИЛИТИ представлява патентована формула на уникалния висококачествен растителен глюкозамин (Regenasure™) в комбинация с още редица патентовани натурални съставки: Benolea™, Opti-MSM®, Chondractiv™, Regenasure®, Celadrin®, както и на допълнителните съставки: Алое Вера и Екстракт от хмел.


Продуктът е не само биологична алтернатива на противовъзпалителните и болкоуспокояващи лекарства (без странични действия). Многобройните клинични проучвания на всяка от съставките и особено на глюкозамина – чист или в комбинация, доказват болкоуспокояващия му и регенериращ ефект, намаляване на нуждата от протези при 75% от ползващите го. 


Преди пуска на продукта в България 10 доброволци със спортни травми или възрастови дегенерации имаха шанса първи да опитат лечебното му действие и първи да потвърдят заложените в него ефекти. 


Отделно, независимо изследване за действието на "Флексибилити" при травматични увреждания на колянна става, публикувано в сп."Спорт&Наука"2012 г: "При проведеното динамично ехографско изследване на колянна става се установи положителна динамика и при двете групи спортисти, по-добре изразено при по-младите. продуктът показва добър ефект по отношение намалението на мекотъканните възпалителни процеси и хондромалацията на ставния хрущял."

 

Цялата статия, както и презентацията  за действието на отделните съставки на продукта, представена от Д-р Виолета Заркова (завеждащ физиотерапията на Герена) пред спортните лекари на конференция в НСА, може да прочетете ТУК! 

 

Още за продукта Flexibility, четете ТУК!

 

Като специалисти с изявена лечебна практика те стигат до заключението, че клетъчният дефицит на важни структурни вещества в човешкия организъм не може да бъде заобиколен. Истинското оздравяване зависи и от набавянето на нужните хранителни елементи - аминокиселини, минерали, витамини, антиоксиданти и пр, но от естествена храна.

прочети още
Здраве без лекарства
6 декември 2019

Програма за здравна профилактика със суперхрани от трите царства в природата (микроводорасли, растения и животни), в комбинация с пробиотици. 

прочети още
Остеопорозата
3 ноември 2019

В продуктът ОСТЕО-ФОРТЕ на АкваСорс се съдържат всички важни за костите вещества за предпазването им от остеопороза и за възстановяването им във възможно най-прецизната форма, доказано с патенти.

прочети още